Volledig scherm
Edwin Jansen van actiegroep 'Het Osse Front tegen de Stront' tijdens een protest tegen de mestfabriek in maart. © Van Assendelft

Oss zet plan door om mestfabriek te weren

OSS - Het Osse college van B en W zette dinsdag een nieuwe stap tegen de komst van een grootschalige mestverwerkingsinstallatie aan de haven. 

Het college nam een besluit in aanloop naar een nieuw bestemmingsplan voor bedrijventerrein Elzenburg, waar de Osse haven deel van uitmaakt. Daarmee wil het grootschalige mestbewerking op deze locatie onmogelijk maken. Iedereen kan de voorlopige versie van het plan vanaf 24 mei bekijken in het stadhuis en heeft na die eerste dag zes weken om een reactie in te sturen.

Boerencoöperatie MACE heeft haar oog laten vallen op de Osse haven voor een installatie die jaarlijks 500.000 ton drijfmest van varkens uit de Peel verwerkt. De coöperatie vond in havenbedrijf OOC Terminals een gewillige partner. 

Hun initiatief stuit echter op verzet van omwonenden en de lokale politiek in Oss. Zij willen de mestfabriek weren en namen daar in september een in het geheim een besluit over. Daarin kozen de raadsleden ervoor om binnen een jaar het bestemmingsplan zo aan te passen dat grootschalige mestbewerking niet mogelijk is op Elzenburg. 

De geheime vergadering was op 20 september van het vorige jaar. Er geldt nu een tijdelijke situatie die de bouw van de mestfabriek een jaar lang onmogelijk maakt. Wethouder Frank den Brok verwacht dat het nieuwe bestemmingsplan voor 20 september van dit jaar klaar is. Hij weet ook dat de provincie mogelijkheden heeft om het nieuwe bestemmingsplan van de gemeente Oss opzij te schuiven en alsnog vergunning te verlenen voor de bouw van de installatie van Mace.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”