Volledig scherm
Hoe lang wordt er nog gefietst op de Heuvel? © Google Streetview

Osse coalitie verbiedt fietsen in centrum tijdens openingstijden winkels

POLLOSS - Fietsers zijn binnenkort niet meer welkom in de binnenstad van Oss. De vrijdagmiddag gepresenteerde coalitie van VDG, CDA, VVD en Beter Oss vindt het tijdens winkeltijden te gevaarlijk om fietsers toe staan. Dat staat te lezen in het kersverse coalitie-akkoord met de titel 'Kansen zien, kansen pakken'.

poll

Fietsverbod in centrum Oss groot verlies

  • Eens (37%)
  • Oneens (63%)
1134 stemmen

Het verbod op fietsen in het winkelcentrum is een overwinning voor Beter Oss. Joop van Orsouw, die met zijn partij aansluit bij de oude coalitie, heeft op andere vlakken wel wat veren moeten laten. Zo houdt Oss de deur toch op een kier voor de komst van een mestfabriek door de 'nee, tenzij'-opstelling intact te laten. Ook op het gebied van nachttreinen over het goederenspoor verandert niets, ondanks de campagnebeloftes van Beter Oss. 

Cameratoezicht

Met het akkoord borduurt de met Beter Oss aangevulde coalitie veelal door op bestaand beleid. Meer maatwerk in de zorg, meer aandacht voor duurzaamheid, meer promotie voor toerisme. Dat er ook meer cameratoezicht komt in het centrum, maakten de partijen al bekend. Hetzelfde geldt voor het positieve gevoel dat heerst bij de aanleg van een noordelijke randweg, die verkeersproblemen in het noorden van de stad moet wegnemen. Om de Singel 1940-1945 al op kortere termijn te onlasten, volgen er eerst tijdelijke maatregelen. 

De nieuwe coalitie wil vooral niet alles vooraf dichttimmeren en neemt over een aantal grote onderwerpen pas in de komende jaren besluiten. Die gaan onder meer over de toekomst van theater De Lievekamp, dat ruimte overhoudt na het vertrek van de bieb en het stadsarchief naar nieuwbouw in centrumplan Wal Kwartier. Ook de toekomst van het Golfbad is iets waar de politiek in de komende vier jaar een knoop over wil doorhakken. Voor de nieuwe coalitie is een nieuw bad op een nieuwe locatie bespreekbaar. 

Voor de Osse kermis van volgend jaar moet duidelijk zijn of die naar tien dagen gaat, of zeven dagen blijft duren. Er komt een fonds voor eenmalige bijdrages aan kunst en cultuur. Ook wil de nieuwe coalitie de woningbouw komende jaren een zet geven door van 300 naar 600 nieuwe huizen per jaar te gaan. Daarover zijn afspraken met ontwikkelaars en woningcorporaties nodig. Gesprekken voert de gemeente ook met carnavalsclubs, om te kijken wat ze kan om te zorgen voor voldoende bouwruimte.  

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”