'Osse front tegen de stront' houdt manifestatie tegen mestfabriek: 'We gaan die hele mestfabriek wegflyeren'

OSS - Het 'Osse front tegen de Stront' hield woensdagmiddag een protestmanifestatie tegen de komst van de mestfabriek. Dat gebeurde bij pannenkoekenrestaurant De Oude Maas in Macharen, dat nog geen tweehonderd meter van de beoogde locatie voor een van de grootste mestfabrieken van Europa ligt. De manifestatie vormde de start van een grote flyeractie.  

Het werd, zo vlak voor de verkiezingen,  een manifestatie met veel rode (SP en PvdA), groene (GroenLinks), gele (Beter Oss)  en witte (D66) jassen. Al zijn de Osse coalitiepartijen VVD, VDG en CDA óók tegen de komst van de mestfabriek; oppositiepartijen Beter Oss, GroenLinks, SP en PvdA claimen tijdens de manifestatie 'honderd procent tegen te zijn', terwijl de coalitie de deur volgens de vier partijen openhoudt. Met megafoons wordt die boodschap luid verkondigd. In totaal zijn er zo'n vijftig mensen op de manifestatie.  

Roeiclub

Behalve leden van de vier partijen, zijn ook een achttal leden van de roeiclub aanwezig, Wilfried Vink van het pannenkoekenrestaurant en Edwin Jansen van de actiegroep tegen de mestfabriek. Op de vraag of dit niet gewoon één grote verkiezingsstunt is, stelt Joop van Orsouw van Beter Oss dat dat echt niet zo is. ,,Máár", zo stelt hij, ,,het is natuurlijk wel slim als je nu op deze vier partijen stemt. Waarom? Wij zijn écht tegen." 

Opvallend is dat D66 ook van de partij is. Zij waren niet uitgenodigd en staan niet op de flyer. D66 was vorige week de enige oppositiepartij die stemde voor de reparatie van een fout in het bestemmingsplan. Fractievoorzitter Frans Molenkamp: ,,Wij zijn tegen de fabriek, maar vinden het onbehoorlijk bestuur als je zoiets niet repareert." Die reparatie betekent overigens niet dat de mestfabriek er nu wel kan komen. Ook de coalitie is tegen de komst van de fabriek, maar wil contact houden met de provincie, die de gemeente op een later tijdstip zou kunnen overrulen. 

Voor de helft

En dan vraagt een man: ,,Maar welke partijen in Oss zijn er eigenlijk vóór die mestfabriek?" Waarop Dolf Warris van GroenLinks slim antwoordt: ,,De partijen die hier aanwezig zijn, zijn tegen." Joop van Orsouw van Beter Oss is stelliger: ,,De andere partijen zijn maar voor de helft tegen. Die houden de deur open."

En dan, een half uur na de start van de manifestatie, is het weer voorbij. Het statement is gemaakt. Nu is het tijd om heel hard te gaan flyeren, stelt Martijn Tonies (SP). ,,Dat wordt veel wandelen, komende weken."

De manifestatie bij het pannenkoekenhuis De Oude Maas te Macharen tegen de komst van de mestfabriek. Op de foto  Edwin Jansen van “het Osse Front tegen de Stront”. Foto: Jeroen Appels/Van Assendelft
Volledig scherm
De manifestatie bij het pannenkoekenhuis De Oude Maas te Macharen tegen de komst van de mestfabriek. Op de foto Edwin Jansen van “het Osse Front tegen de Stront”. Foto: Jeroen Appels/Van Assendelft © Van Assendelft
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement