Volledig scherm
Patrick Kuis heeft het naar zijn zin in Oijen. © Mari van Rossem

Osse kapelaan zoekt verbinding en verbroedering in nieuw te vormen parochie

OSS/OIJEN – Hij woont tijdelijk in de Oijense pastorie waar hij, net als in de Osse parochie van de Heilig Hartkerk, naar eigen zeggen ‘meer dan vriendelijk’ is ontvangen. Kapelaan Patrick Kuis (32) heeft het naar de zin, ook al staat hij aan de vooravond van een ingrijpende parochiefusie die met name in Lithoijen het nodige stof doet oplaaien. Inclusief megagroot spandoek met ‘Geen fusie’.

„Officieel ben ik nu nog alleen als kapelaan werkzaam in de Heilig Hartkerk; heb strikt juridisch gezien nog geen enkele bestuurlijke verantwoordelijkheid, ook niet in de dorpen van de voormalige gemeente Lith. Die fusie waarover Lithoijen nu dus zich zorgen maakt, mag ik niet eens leiden. Die regelt mijn pastoor op afstand, Ron van den Hout, vicaris-generaal bij het bisdom. Ja, dat leed wordt me dus bespaard. Tegelijkertijd geeft deze situatie me wel de mogelijkheid om in alle vrijheid naar de mensen toe te gaan.”

Eén krachtige parochie
,,Ik zie het als een ultieme uitdaging om mensen samen te brengen. Verbinden en verbroederen dus. Elke parochie heeft haar eigen talenten, haar eigen krachten. De kunst is het om die te bundelen zodat we straks één heel krachtige parochie krijgen. Dat zie ik als mijn taak; ik heb een broertje dood aan gesloten gemeenschappen. Een goedlopende parochie is een uitnodigende gemeenschap waar eenieder zich thuis voelt. Daarbij houd ik me vast aan de woorden van onze nieuwe bisschop die stelt dat wáár er vitale geloofsgemeenschappen zijn, er geen kerken worden gesloten. Dat moet voor menig katholiek toch bemoedigend klinken.”

Lees zaterdag een interview met Patrick Kuis in het Brabants Dagblad, editie Oss.

Oss, Uden e.o.