Volledig scherm
© Thinkstock

Osse Maasrace afgelast na oproep tot boycot

OSS - De Osse Zwem- en PoloClub Arethusa laat woensdag weten dat de zwemwedstrijd Osse Maasrace niet door gaat. Arethusa is tot die beslissing gekomen, nadat collega-zwemvereniging PSV C.R.E.Z. uit Eindhoven via Facebook kritiek uitte op de organisatie. Arethusa vat dat op als 'pesten' en besloot de race te cancelen. Vooral de oproep van PSV aan hun leden om niet aan de wedstrijd in open water mee te doen, schoot de Osse zwemclub in het verkeerde keelgat.

Door de boycot zijn er beduidend minder aanmeldingen binnengekomen, vertelt Wendy Nederkoorn van de Osse zwemclub. "We staan er financieel al niet rooskleurig voor, maar met zo weinig aanmeldingen is voor ons het risico te groot." Daarbij komt dat door de negatieve berichtgeving de 'zin om te organiseren' is verdwenen. "We hebben er een flinke kater van", aldus Nederkoorn.

'Slecht georganiseerd'
Harold Matla van Eindhovense zwemvereniging PSV C.R.E.Z. bevestigt dat hij zijn zwemmers heeft opgeroepen om niet deel te nemen aan de zwemwedstrijd. Daar gaat volgens Matla het een en ander aan vooraf: "De Osse Maasrace van vorig jaar was slecht georganiseerd. De baan was te lang, dus de gezwommen tijden waren door de KNZB ongeldig verklaard. Via een tuchtcommissie heeft Arethusa die beslissing terug laten draaien. Daar was ik het niet mee eens."

Mislukte proef leidt tot ophef
De Osse Maasrace is een onderdeel van de KNZB Masters, een tak van de zwembond waarbinnen Nederlandse zwemverenigingen races organiseren voor 20-plussers. Bij de vorige Maasrace mocht Arethusa als proef de reglementen omgooien: jongere en oudere deelnemers mochten tegelijkertijd starten. Volgens Matla, toen voorzitter van taakgroep Masters van de KNBZ, mislukte die proef. Toch wilde de Osse zwemclub dit jaar opnieuw de jongere en oudere deelnemers samen laten starten. Daarom vond Matla het nodig om zich kritisch uit te laten.

Oss, Uden e.o.