Volledig scherm
Maycretewoningen bij de watertoren in Oss (1986) © JohnvanZuijlen

Osse Maycretewoningen knusse stijlicoontjes van de wederopbouw

OSS - De karakteristieke Maycretewoningen bij de Osse watertoren herinneren aan de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog. Noodwoninkjes waren het, bedoeld om na tien jaar te worden vervangen door 'echte' huizen. 

Maar de levensduur van deze uit gewapend beton en hout opgetrokken huisjes met maar één woonlaag, bleek langer dan gedacht. Dus werd de sloop keer op keer uitgesteld. Ondertussen gingen de mensen ervan houden, als herinnering aan tijden van weleer, omdat ze er aardig uitzagen of omdat ze zo karakteristiek waren. 

Er werden er in 1947 in heel Nederland ruim 900 gebouwd. Oss kreeg er 44. Simpele huisjes, zonder verdieping met een woonkamer, een keuken, drie slaapkamers, een badkamertje met douche en toilet. Allemaal niet groot maar in tijden van woningnood een hele uitkomst. 'Huisjes waar men zich echt jeugdig, gezellig en thuis kan voelen', schreef de krant.

In de meeste gemeenten (o.a. Nijmegen, Breda, Arnhem) staan ze op de monumentenlijst. In Oss kan dat niet, schreef monumentenwethouder Johan van der Schoot vorige week aan de gemeenteraad. In 1993 zijn de huisjes gerenoveerd en dat is zo grondig gebeurd (nieuwe buitenmuren) dat er niets monumentaals meer aan is. Wie ze wil slopen, kan op medewerking van de gemeente Oss rekenen. Toch zijn hoofdvorm, volume, gevelindeling nog intact en zijn de huisjes meer dan stenen en beton, ze zijn ook een herinnering aan de wederopbouw en de woningnood van toen. Voor tegenstanders is er na de wederopbouw nu sprake van wederafbraak. 

Historicus John van Zuijlen schrijft over de Maycretewoningen en de woningnood in de jaren na de oorlog, in de rubriek Stille Getuigen in het Brabants Dagblad, editie Oss en omgeving.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement