Volledig scherm
Vertegenwoordigers van de Osse metaalbedrijven krijgen een rondleiding in de werkplaats van ROC De Leijgraaf in Veghel. © Kirsten Rietbergen

Osse metaalbedrijven willen baangarantie geven

OSS - In navolging van Mars en FrieslandCampina DMV in Veghel willen ook de Osse metaalbedrijven jongeren een baangarantie geven als ze succesvol een leer- en werktraject bij hen afronden. Daarmee hopen de bedrijven jonge techniektalenten binnen te halen. Donderdag was een eerste bijeenkomst van de metaalbedrijven met onderwijsinstelling ROC De Leijgraaf, de stichting metaalonderwijs, de BZW en Agrifood Capital waarbij alle partijen tot afspraken willen komen.

De onderwijsinstellingen en de metaalbedrijven gaan structureel overleggen. Er is nu aan beide kanten ontevredenheid over de aansluiting van onderwijs op de praktijk. Er volgen veel minder jongeren techniekopleidingen dan dat er nodig zijn. Zo klagen de Osse metaalbedrijven over een tekort aan CNC operators, oftewel draaiers of frezers in de verspaningstechniek.

Waar bedrijven heel nauw samenwerken met opleidingen en een baangarantie geven, zien onderwijsinstellingen de aantallen leerlingen groeien. Zo hebben Mars en DMV in Veghel al voor de derde keer opleiding tot procesoperator vol met steeds dertig leerlingen terwijl er eerst nul aanmeldingen voor waren.