Volledig scherm
Gemeentehuis Oss. © BD

Osse scholieren lopen voor op kabinetsplannen

OSS - Het kersverse kabinet wil studenten vanaf 18 jaar voorrang gaan verlenen op een baan bij de overheid als zij een maatschappelijke stage gelopen hebben. Stanny Weber, organisator van de maatschappelijke stage markt in het gemeentehuis, kijkt er van op: ,,Ik snap niet dat ze het hadden stopgezet." 

Weber vindt het een prima plan, maar begrijpt niet dat het voor scholieren geschrapt is. ,,De landelijke gelden voor de maatschappelijk stage zijn vorig jaar al stopgezet. Gelukkig vind de gemeente Oss dit zo belangrijk, dat wij hier door kunnen gaan." Dat de vrijwillige maatschappelijke stage een populair fenomeen onder Osse scholieren is, blijkt wel uit de aantallen waarmee ze zich tussen de kramen in het gemeentehuis begeven.

Met een klein leger aan vrijwilligers zette Weber de markt op, en ze is uiterst tevreden over zowel de opkomst als de opzet van dit jaar. ,,Met name omdat we nu voor het eerst niet ter plekke een match kunnen maken", legt ze uit. ,,Daar moeten ze even een nachtje over slapen. Morgenochtend kunnen ze zich aanmelden, dan gaat de vacaturebank pas open. Daardoor gaan ze zich véél meer oriënteren, en dat is natuurlijk het doel van de markt."

Denise van den Hurk hoeft echter niet verder te zoeken, zij wist direct waar haar keus op ging vallen toen ze de vlag van het Sint Sebastiaan Gilde zag. ,,Ik wist niet dat dit erbij hoorde", zegt ze vol verbazing. ,,Ik ben al twee jaar Zwarte Piet voor ze." Ze deed dus eigenlijk al een maatschappelijke stage zonder dat ze wist dat dit er onder viel. ,,Het is gewoon leuk om die blije gezichtjes van de kinderen te zien."

Oss, Uden e.o.