Volledig scherm
Op de foto Els de Groen en Rob de Wijk in de Haagse boekhandel Douwes. © Mari van Rossem

Osse schrijfster Els de Groen biedt Rob de Wijk eerste exemplaar ‘Voor het volk’ aan

OSS/DEN HAAG - De Osse schrijfster Els de Groen heeft het eerste exemplaar van haar essay Voor het volk aangeboden aan de historicus prof.dr. Rob de Wijk, voorheen verbonden aan Instituut Clingedael en nu nog directeur van The Hague Centre for Strategic Studies.

Voor het Volk is een essay dat met 40 foto’s van bekende fotografen uit Oost en West 30 jaar Europese geschiedenis beslaat, te beginnen in 1983. Oud-Europarlementariër De Groen schreef het in de vorm van 25 column-achtige hoofdstukken. Ze behandelt in Voor het Volk een periode waarin populisten en nationalisten zich verzetten tegen de grensoverschrijdende aanpak en benadering van internationale kwesties. Voor het Volk is een boek over de onmacht van muren.

Tijdens de presentatie en overhandiging pleitte de Osse auteur voor ‘echte communicatie’: ,,Wat we kunnen missen als kiespijn zijn de clichés en de hetze die populisten promoten. Het zijn volksverlakkers. Ze gaan voorbij aan de risico’s van oorlogen die ontstaan door foutieve interpretaties, tragische misverstanden en andere menselijke tekortkomingen.

Helaas is populisme een besmettelijke aandoening. In onzekere tijden zijn er altijd politici van gematigde partijen die het gedrag overnemen en zijn er altijd media die liever pleasen en scoren dan hun publiek te vermoeien. Infotainment verhoogt de kijkcijfers, nuanceringen doen dat niet.”

Het boek is uitgegeven door Uitgeverij In de Knipscheer.

Oss, Uden e.o.