Volledig scherm
Kassadames Paula Langens (links)en Marie-Helene Kusters (rechts) in het bijna lege Unox -winkeltje aan de Gasstraat © BD / Peter van Huijkelom

Osse Unox-winkel sluit vandaag definitief: 'We deelden hier echt lief en leed met elkaar'

OSS - Het beroemde Osse Unox-winkeltje sluit woensdagmiddag definitief de deuren. Dat valt zwaar bij bezoekers, maar zeker ook bij de kassadames.

Amper een maand geleden lagen er sauzen, soepen en nog een slordige tweeduizend andere spulletjes van Unilever. Nu zijn de schappen en koelingen van het Osse Unox-winkeltje helemaal leeg, een beeld zoals je vroeger gewend was in het Oostblok. Er staat alleen nog een krat met rookworsten en een tray Chicken Tonight. Vooruit, en er ligt nog één doosje met satéprikkers. Ondanks dat geringe aanbod staan de vaste klanten al ruim voor elf uur op de stoep. Gewapend met boodschappentas en al.

Marie-Helene Kusters (56) en Paula Langens (65) zijn niet anders gewend. De twee werken samen al bijna zestig jaar in het winkeltje aan de Gasstraat en kennen alle klanten daarom van gezicht. De laatste twaalf jaar, sinds de zaak een echte personeelswinkel is, bestieren ze de winkel met z’n tweeën. Ze doen de kassa, de inkoop en vullen de vakken, bijna als zelfstandig ondernemers. Dat daar vandaag een eind aan komt, valt de dames zwaar. Langens, amper een halfjaar verwijderd van haar pensioen, had de tijd graag volgemaakt in ‘haar’ winkeltje. ,,De zelfstandigheid, het contact met de klanten en met Marie-Helene, ik ga het allemaal missen”, zegt ze. ,,We delen hier echt lief en leed met elkaar.”

De dames hopen die warmte mee te nemen naar hun volgende werkplek: de kantine van de fabriek. De wetenschap dat ze daar veel dezelfde klanten treffen als in de winkel, verzacht het leed van de sluiting een beetje. Wat er met hun winkeltje gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Zwanenberg onderzoekt op dit moment wat de beste invulling is voor het monumentale gebouw. De SP heeft al geopperd dat er een Unox-museum in moet komen. Hoe dan ook draaien Kusters en Langens vanmiddag voor de laatste keer samen de deur op slot. ,,Nee, ik denk niet dat ik het droog houd”, bekent Langens. ,,Ik vind het nu al lastig als een klant afscheid komt nemen aan de kassa.”

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement