Volledig scherm
Jan van Peufflik begint in de Walstraat met stripwinkel de Stripgigant © Mari van Rossem

Ossenaar Jan van Peufflik (62) begint stripwinkel in de Walstraat

OSS - Het is 'niet niks', zoals hij het zelf omschrijft: vanaf zijn achtste verzamelt hij stripboeken en later 'stripgerelateerde' hebbedingetjes. En nu, 54 jaar later, gooit Ossenaar Jan van Peufflik het gros van zijn verzameling in de verkoop. In zijn eigen winkeltje. In de Osse Walstraat.

Over het waarom van zijn initiatief is de 62-jarige stripfanaat duidelijk: ,,Je weet dat er een moment komt dat je er niet meer bent. En dan laat ik dit overvolle huis na. Ik wil mijn dochter Saskia en mijn vriendin Willy niet opzadelen met deze immense collectie, waarvan je niet eens alles ziet. Een groot deel staat namelijk ook nog in twee garages opgeslagen. Om alles nou aan zo'n snelle opkoper voor een habbekrats over te doen, nee, dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen. Liever dat ik er fervente stripfanaten en verzamelaars van onder meer Disney-artikelen blij mee kan maken. Bovendien verdien ik er nog wat mee; al hoef ik er niet rijk van te worden."

,,Wat de stripklant mag verwachten? Nou, tafels, bakken en stellingkasten met vooral strips dus. Tienduizenden stuks, alles op alfabet, nummer en serie geordend. Zaterdag negen uur gaat mijn winkel 'Stripgigant' open. Willy gaat de verkoop doen, ik de bevoorrading. Ik blijf namelijk nog wel werkzaam als heftruckchauffeur, mijn eigenlijke baan."