Volledig scherm
De betonprinter van CyBe aan het werk in Dubai © CyBe

Ossenaar 'print' betonnen laboratorium in snikhete woestijn in Dubai

OSS - In amper drie weken tijd stampten Berry Hendriks en zijn bedrijf CyBe middenin de zandbak een laboratorium uit de grond. Het gebouw is laagje voor laagje opgebouwd door zijn eigen 3D-betonprinter.

Hendriks, telg uit de bekende Osse bouwfamilie, richtte dik drie jaar geleden zijn eigen bedrijf op om de bouwwereld op zijn kop te zetten. De toekomst van de sector ligt volgens hem namelijk bij print, niet bij de traditionele manier van bouwen. Met die filosofie waande hij zich aanvankelijk nog een roepende in de woestijn, inmiddels is hij een bouwer in de woestijn.

Dubai
Met zijn bedrijf CyBe (spreek uit als ‘Siebe’) toog hij naar Dubai om voor het eerst een volledig gebouw op locatie te printen. Het bouwwerk is vijf meter hoog en heeft een oppervlak van twaalf bij veertien meter. Binnen komt straks een laboratorium van de Dubai Electricity and water Authority, de DEWA. Het staatsbedrijf gaat er werken aan nieuwe manieren om geld te verdienen aan energie en water. Daarbij past natuurlijk een innovatief gebouw.

In totaal gaat het om 24 buitenmuren, 3 binnenmuren en een handvol borstweringen. De wanden hebben bijzondere vormen en de muren zijn veelal hol. ,,Het zou veel duurder zijn om dat op een traditionele manier te bouwen”, zegt Hendriks terug in Nederland. ,,Dan moet je namelijk voor elke muur een aparte mal maken. Voor een eenvoudiger bouwwerk is normale bouw nu nog goedkoper, maar daar komt snel verandering in.”