Volledig scherm
In zijn boek legt Henk Jan Out uit waarom medicijnen -zolang er nog patent op rust- zo duur zijn. © Jeroen Appels/Van Assendelft Fotografie

Ossenaar schrijft lofzang op de farmaceutische industrie

OSS - De aanhoudende stroom aan negatieve verhalen leidt tot een 'karikatuur' van de farmaceutische industrie. Want ondertussen zorgen die bedrijven met hun permanente speurtocht naar nieuwe geneesmiddelen wel voor een drastische verbetering van de gezondheidszorg.

Het is, in een notendop, de kern van het deze week verschenen boek 'Leve het geneesmiddel'. Geschreven door Henk Jan Out, die twintig jaar lang topfuncties bekleedde bij Organon in Oss en ook voorzitter was van de Nederlandse Vereniging van Farmaceutische Geneeskundige.

Tegengeluid
​Verwacht dan ook geen onafhankelijke visie op de farmabedrijven, Out wil vooral een 'tegengeluid' laten horen. In zijn boek legt hij uit waarom medicijnen -zolang er nog patent op rust- zo duur zijn en waarom het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen nooit in overheidshanden kan komen: ,,De investeringen zijn zo enorm, dat kan de overheid nooit betalen. Je kunt toch geen belastinggeld inzetten voor risicodragend onderzoek?"

Zondagmiddag 18 september, van 13.00 tot 17.00 uur, signeert Out zijn boek in de Osse boekhandel Derijks. Lees in het Brabants Dagblad van vrijdag 16 september alvast een interview met Henk Jan Out.