Volledig scherm
De Europese otter, de Lutra lutra. © Getty Images

Otter gespot in Maas bij Lithoijen: 'Kop zo groot als babyhoofdje'

LITHOIJEN - ,,Hé mam daar komen belletjes uit het water'', zei dochter Noortje (9) tegen Bregje Raap. Een tel later zagen ze een otter zijn kop boven water steken in de Maas bij Lithoijen.

De waarneming van vrijdagavond laat is heel bijzonder, maar komt ook enigszins als verwacht. Kenners denken al jaren dat de otter op het punt staat om vanuit het noorden, via de Maas, Brabant in te trekken. Maar verder dan enkele losse waarnemingen is het in deze provincie nog niet gekomen.

Bregje Raap uit Lith is honderd procent zeker dat het een otter was: ,,Ik ben biologe dus weet wel iets meer dan gemiddeld van de natuur. Voor de zekerheid heb ik thuis nog plaatjes gecheckt. Maar dit was er absoluut één. En een flinke, de kop was zo groot als het hoofd van een pasgeboren babytje.''

Goed

Bregje en haar dochter konden het beest goed zien. Het dier kwam aanzwemmen als een donkere figuur in het water en stak op ruim een meter van Bregje en Noortje zijn kop boven water: ,,Ik riep 'hey dat is een otter' en wilde mijn smartphone pakken voor een foto. Maar hij dook meteen weg, ik denk geschrokken van mijn stem.''

Moeder en dochter stonden op een aanlegplaats voor schepen nabij de grote stuw bij Lith. Daar begint een afgesneden oude Maas-arm die overgaat in het jonge natuurgebied Hemelrijkse Waard.