Volledig scherm
Ina Muller-Van Ast in 1981. © Fotocollectie Anefo Reportage

Oud-Kamerlid en raadslid in Oss Ina Muller-Van Ast (91) overleden

OSS - Voormalig PvdA-Tweede Kamerlid Ina Muller-Van Ast is op 91-jarige leeftijd overleden, zo heeft haar zoon gemeld. Muller was van 1977 tot 1989 parlementariër en viel destijds erg op door haar markante stemgeluid en ,,een grote bek‘’ zoals ze het zelf eens noemde. Door haar recht-voor-zijn-raaphouding botste ze nogal eens met bewindspersonen van CDA en VVD.

Muller maakte zich behalve om volksgezondheid ook druk om seksueel geweld tegen vrouwen. Zo maakte ze zich er sterk voor dat er meer geld ging naar organisaties die zich bezighielden met de opvang van vrouwen.

In 1966 kwam Muller-Van Ast in de gemeenteraad van haar woonplaats Oss en in 1973 ook in de Provinciale Staten van Brabant. In 1978 stopte ze met beide functies, een jaar nadat ze werd verkozen in de Tweede Kamer.

In 2014 werd ze op haar 86ste in Oss nog lijstduwer tijdens de raadsverkiezingen. Dat was vanwege haar rode hart en omdat ze de PvdA een boost wilde geven in het SP-bolwerk, zei haar zoon Jeroen Muller.

  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”