Volledig scherm
Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) vindt dat Den Haag niet meer mag wachten met het maken van een gebaar naar Q-koortsslachtoffers. © ANP

Partij voor de Dieren: 'Nu excuses en compensatie Q-koorts'

DEN HAAG - Het zou 'schandalig' zijn als de partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet ook het onderwerp Q-koorts als 'controversieel' beschouwen en daarom geen actie ondernemen. Dat zegt Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren.

Ouwehand vindt dat het kabinet zo snel mogelijk gehoor moet geven aan een aantal aanbevelingen van Reinier van Zutphen, de Nationale Ombudsman. Hij stelde in maart dat de regering er wijs aan zou doen alsnog het leed te erkennen van Q-koortspatiënten en nabestaanden van overledenen. Dat kan in de vorm van excuses of van financiële compensatie, stelt Van Zutphen, die woensdagmiddag te gast was bij de Kamercommissie voor Economische Zaken om toelichting te geven op het rapport dat hij in maart presenteerde.

,,Het leed van de patiënten is verschrikkelijk", stelt Ouwehand. ,,Het kabinet moet zo snel mogelijk overgaan tot het aanbieden van excuses en het financieel compenseren van slachtoffers. Dat past bij een rechtvaardige overheid." 

Ouwehand pleit ook voor het in stand houden van Q-support, de door Den Haag gefinancierde organisatie die patiënten ondersteunt. Q-support houdt er in 2018 mee op en is zijn activiteiten zelfs al aan het afbouwen. Ombudsman Van Zutphen adviseerde de aanwezige Kamerleden woensdag om Q-support in stand te houden: ,,Ik zou zeggen: nog tien miljoen erbij en Q-support nog vijf jaar langer in leven houden."

Een woordvoerder van minister Edith Schippers van Volksgezondheid stelde onlangs dat op korte termijn weinig actie te verwachten is, omdat een beslissing over het openhouden van Q-support onder nieuw beleid valt. En dat is aan het nieuwe regering, en niet aan het huidige demissionaire kabinet.

Oss, Uden e.o.