Volledig scherm
PVH Berghem Piekenhoef Rob Ezerman (78) wandelend door/over(?) de wadi met hond Bo (links) BD OSS zomerserie foto: Peter van Huijkelom © BD

Piekenhoef niet alleen walhalla voor de allerjongsten

BERGHEM - Hoe is het om als senior in een piepjonge wijk te wonen? ,,Dat is veel beter voor je dan het bejaardenhuis.”

Jan (71) en Lia (68) van Strien hebben het goed voor elkaar. Vanuit hun appartement op de vierde verdieping kijken ze prachtig uit over een speelweide. In de zomermaanden voetballen er geregeld schoolklassen. In de winter wordt de heuvel in het park gebruikt om vanaf te sleeën. ,,Een prachtig gezicht”, zegt Lia. ,,Ik sta regelmatig even voor het raam te kijken, heerlijk.” Alsof dat nog niet genoeg is kunnen ze vanachter datzelfde raam ook de bouw van Piekenhoef fase 4 in de gaten houden.

Verderop in de Piekenhoef is het al even goed wonen voor ouderen. Aan de Tarwestraat bijvoorbeeld, waar Rob Ezerman (78) sinds 2005 woont met zijn vrouw Leonieke. Het stel komt eigenlijk uit Den Haag, maar verhuisde ruim vijftig jaar geleden naar Berghem toen Ezerman bij Zwanenberg aan het werk ging. Daar was de vraag naar personeel destijds zó groot dat er zelfs in de Haagse Courant werd geadverteerd. Sinds hun komst naar Berghem hebben ze er nooit meer weg willen gaan. ,,De tuin bij ons huis in het dorp werd wat te groot. Bovendien trokken er wat vrienden richting de Piekenhoef. Daarom zijn wij deze kant op verhuisd.”

De rijen met spierwitte huizen in de Piekenhoef, zoals die onder meer aan de Tarwestraat staan, zijn vooral in trek bij ouderen en stellen zonder kinderen. Of natuurlijk stellen waarbij de kinderen al lang en breed uit huis zijn. Dat laatste is bij de familie Ezerman het geval. Zoon Benno heeft een plekje gevonden elders in de wijk. De kleinkinderen zijn daarom regelmatig bij opa en oma te vinden.

Oss, Uden e.o.