Volledig scherm
Pieter van Schooten © Pieter van Schooten

Pieter schreef een lied voor herdenking spoordrama Oss: 'De juiste woorden kwamen vanzelf'

OSS/ZEELAND - De herdenking voor de slachtoffers van het spoordrama in Oss wordt maandag geopend met het lied 'Hou Elkaar vast'. Maker Pieter van Schooten uit Zeeland hoopt dat het nummer helpt bij de verwerking van het drama. 

Zoals zoveel mensen was ook Van Schooten diep geraakt door het tragische ongeval waarbij twee weken geleden vier jonge kinderen omkwamen. Een paar woorden bleven maar door zijn hoofd spoken. 'Dit hoort geen mens mee te maken, dit zou niemand mogen raken'. Met die woorden ging hij aan de slag. Niet veel later had hij een compleet nummer klaar.

Via de gemeente zocht Van Schooten daarna contact met de familie van de slachtoffers. De reacties waren positief. Om het lied af te maken, vroeg de Osse violiste Iris van Nuland mee te spelen. Hij benaderde de Zeelandse Wiep Laurenssen voor een koor. ,,Juist om de saamhorigheid te benadrukken", zegt Van Schooten. ,,Die merk je nu in Oss, dus die moet ook in het lied terugkomen."

Zwaar

Het is niet de eerste keer dat Van Schooten aan de slag gaat met een zwaar onderwerp. Eerder maakte hij al een theatershow over zijn eigen depressie. En schreef hij een lied voor de Samenloop voor Hoop, een initiatief waarmee geld wordt opgehaald voor de strijd tegen kanker. Deze keer koos hij zijn woorden extra zorgvuldig, wetende hoe gevoelig het spoordrama ligt. ,,Ik heb geprobeerd een heel integer lied te schrijven. Een lied dat echt uit het hart komt."

Woensdagavond is een ingetogen videoclip opgenomen. Die verschijnt waarschijnlijk vrijdag online. Maandag, bij de herdenking van het spoordrama, wordt de clip gedraaid op de grote schermen in het TOP-stadion. Van Schooten is er dan zelf niet bij. Hij vindt net als de gemeente dat de samenkomst vooral voor Ossenaren bedoeld is. Hij volgt de herdenking daarom op tv. Diezelfde maandag verschijnt het nummer op Spotify. Van Schooten benadrukt dat hij niets aan het lied wil verdienen. 

Beluister 'Hou Elkaar Vast' via de link hieronder.