Polderkroeg D'n Dort viert 150 jaar met bier 'uit het fleske'

BERGHEM - Vele honderden cafégasten gaven zaterdagmiddag acte de présence bij de festiviteiten rond het 150-jarig bestaan van café D'n Dort, op de grens van Berghem en Haren. In de grote tent, zowat naast de 'wittering', en in het eendaagse Dort Museum ín deze karakteristieke polderkroeg was er tijd en ruimte voor 'goeie buurt' en weerzien met oude bekenden. En dat alles hoofdzakelijk onder het genot van bier: volgens traditie 'uit het fleske'.

Waar de Bérgs-Osse wethouder Frank den Brok uit eigen ervaring vertelde over onder meer zijn recentelijk dansje op het Dort-biljart ('foto's worden pas na de verkiezingen van 2018 openbaar'), ging historicus Leo Hoeks geheel in dialect in op de rijke historie van het café dat ooit door de behekste Mie Sauce werd gerund. 

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Tijd voor herinneringen bij de knipsels op het biljart in het Dort Museum © Mari van Rossem

Daarna was het tijd voor het loflied van troubadour Lambert van Hintum die de volle tent de alleszeggende refreinzin liet meezingen 'En 't waar d'r gezellig, de pisbak ston buite/'n vrèèlhoewr die vloog 'r al gauw dur de ruite'. Dialectkenner annex -auteur Riny Boeijen las vervolgens zijn verhaal voor, vanuit het perspectief van de eeuwenoude linde die naast de kroeg staat.

Volledig scherm
Zomeravondvoetbalbeelden bekijken met het geschilderde sneeuwlandschap op de achtergrond. © Mari van Rossem
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”