Volledig scherm
© Thinkstock

Politiek Oss voelt niks voor lokaal referendum

OSS - Een ruime meerderheid in de Osse gemeenteraad is tegen de invoering van een raadgevend referendum op lokaal niveau. Dat bleek donderdagavond tijdens een opiniërende bijeenkomst in het gemeentehuis. Het Oekraïne-referendum heeft de meeste partijen kopschuw gemaakt. 

Zelfs D66, de partij die op landelijk niveau steeds heeft gestreden voor referenda, ziet niets in een volksraadpleging voorafgaand aan een gemeentelijk besluit. "Onze inwoners hebben voldoende mogelijkheden om hun stem vooraf te laten horen. Een referendum heeft op zo'n moment weinig toegevoegde waarde", sprak Henriëtte Renders namens D66. Een correctief referendum, nadat de gemeenteraad een besluit heeft genomen ziet haar partij wel zitten.

Uiteindelijk blijken alleen De SP, Beter Oss en GroenLinks voor het raadgevend referendum. Deze partijen spreken van een gemiste kans om de kloof tussen de politiek en de burgers te dichten. 

  1. Oss stond lijnrecht tegenover de provincie in besluit mestfabriek: 'Maar wij zijn verantwoordelijk'

    Oss stond lijnrecht tegenover de provincie in besluit mestfabriek: 'Maar wij zijn ver­ant­woor­de­lijk'

    OSS - ,,Als overheden hoor je niet op deze manier tegenover elkaar te staan. Maar als het gaat om de belangen van de inwoners van Oss, dan zijn wij verantwoordelijk." Met deze woorden motiveert wethouder Johan van der Schoot het besluit om een dam op te werpen tegen de komst van een mestfabriek naar Oss. Daarmee gaat de gemeente lijnrecht in tegen de provincie, die deze fabriek juist aan de Osse haven wil hebben. 

Oss, Uden e.o.