Volledig scherm
Lilian Marijnissen © Jeroen Appels/Van Assendelft

Positie van Lilian Marijnissen verdeelt raad Oss

OSS - Is er nu wel of niet sprake van belangenverstrengeling bij SP-raadslid Lilian Marijnissen in Oss? Die vraag splijt de gemeenteraad.

Marijnissen is vakbondsbestuurder bij Abvakabo FNV en voert in de raad het woord over de zorg. Botsende belangen, oordeelde Alfons Prinssen, fractievoorzitter van lokale partij VDG, daar eerder deze week over in het BD. Dat had hij niet in de krant moeten zeggen, liet zijn partijgenote Thecla Bos donderdag weten, om zich vervolgens inhoudelijk bij diens kritiek aan te sluiten. Marijnissen zou rare kronkels moeten maken door soms met de pet van SP-raadslid op te zitten en soms met de pet van vakbondsbestuurder. Ook Jolanda Schneider van het CDA sprak van 'de schijn van belangenverstrengeling'.

Marijnissen zelf zegt de belangentegenstelling niet te zien. En als die er zou zijn, zou het volgens haar om 'positieve belangenverstrengeling' gaan. "Daar waar wij in de raad voor knokken, knokken wij op straat met de mensen ook voor. Daar zijn we trots op." Ze kreeg steun van de andere linkse oppositiepartijen. 'Vervuiling van de discussie', noemde Dolf Warris van GroenLinks de opmerkingen van Prinssen. Iris van Dinther van de PvdA oordeelde dat Prinssen er 'met gestrekt been' inging.

Oss, Uden e.o.