Volledig scherm
© ANP XTRA

Provinciale PVV fel tegen 'klimaatminaretten' in polder tussen Oss en Den Bosch

DEN BOSCH - De Brabantse PVV-fractie is fel tegen verder onderzoek naar een grootschalig windpark tussen Oss en Den Bosch. ,,Windpark is een wel heel fraaie naam voor de monstrueuze vernietiging van het heerlijke open landschap met tot maar liefst tachtig klimaatminaretten van tweehonderd meter hoog", aldus Statenlid Harry van den Berg.

Van den Berg spreekt van een megalomaan windindustriegebied dat uiteindelijk nog geen tien procent van de elektriciteit van de Amercentrale zal opwekken. De PVV wil aanstaande vrijdag tijdens de statenvergadering met een motie voorkomen dat de provincie 100.000 euro uitgeeft voor verder onderzoek naar dit 'windgedrocht'. 

Van den Berg: ,,Het is te gek voor woorden dat de belastingbetaler dit onderzoek zou moeten financieren én tegelijkertijd ook nog eens voor honderden miljoenen subsidie opdraait voor de onrendabele windenergie. Intussen vullen de exploitanten van deze landschappelijke misdaad lachend hun zakken."

Voor het uitwerken van de plannen in de Lithse, Rosmalense en Geffense polder willen de gemeentebesturen van Oss en Den Bosch en Gedeputeerde Staten ieder een ton uittrekken. De gemeenteraden en Provinciale Staten wordt om groen licht gevraagd voor uitgave van dit budget. Doel is om volgend jaar een voorkeursscenario voor het grootste windpark in deze provincie op tafel te hebben.