Volledig scherm
Protest tegen de vestiging van een mestverwerker in Oss. © Peter van Erp/BD

Provincie: verzet van mestfabriek tegen milieurapport niet handig

OSS - De provincie Noord-Brabant vindt het niet handig dat mestfabriek Mineralen Afzet Coöperatie Elsendorp (MACE) zich verzet tegen het maken van een milieueffectenrapport (MER). Dat bleek donderdag bij de Raad van State in Den Haag.

MACE wilde aanvankelijk een mestfabriek bouwen in Landhorst, maar heeft de focus inmiddels verschoven naar Oss, waar de coöperatie een fabriek wil bouwen voor de verwerking van zo'n 500.000 ton drijfmest per jaar. De provincie wilde echter al bij de plannen voor Landhorst dat er een milieuonderzoek gedaan zou worden, maar MACE vindt dat zonde van de tijd.

De gemeente Oss houdt op haar beurt de zaak nauwlettend in de gaten. Wanneer het onderzoek in Landhorst onnodig wordt geacht, dan zou het voor Oss ook zinloos zijn om een dergelijk onderzoek af te dwingen. In het onderzoek zouden onder meer de verspreiding van ziektekiemen en effecten op de volksgezondheid gemeten moeten worden. Met een MER kan de weerstand onder de bevolking mogelijk worden weggenomen, redeneert de provincie.

De Raad van State besluit over enkele weken of het onderzoek wel of niet door moet gaan.

Oss, Uden e.o.