Volledig scherm
© Thinkstock

Raad van State schiet Osse vrouw na huis- en hypotheekdebacle niet te hulp

DEN HAAG/OSS - Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen hoeft van de Raad van State de hypotheekschuld van een 26-jarige inwoonster van Oss niet voor haar rekening te nemen, zo blijkt uit een definitieve uitspraak. Daarmee zal de vrouw alsnog een restschuld van 31.000 euro moeten aflossen.

De 26-jarige Osse gaf eerder al aan minimaal voor 3 jaar in de schuldhulpverlening terecht te komen als de Raad van State haar niet zou helpen. De Raad stelt vast dat de vrouw en haar ex-partner niet voldoende hebben gedaan om de restschuld te voorkomen. De woning is ruim onder de marktwaarde onderhands verkocht.

Mislukte verbouwing

Belangrijke oorzaak is een mislukte verbouwing. De schoonvader van de vrouw zou de woning verbouwen, waardoor deze meer waard zou zijn geweest bij onderhandse verkoop. Nadat in 2012 de relatie tussen de vrouw en haar ex misliep, weigerde de schoonvader de verbouwing af te maken.

Risico

De Raad stelt vast dat het stel zelf een groot risico heeft genomen door alleen extra geld te lenen voor de aankoop van het materiaal en niet voor de arbeidskosten. Bovendien vindt de Raad dat de vrouw zelf nog meer had kunnen doen om na het vertrek van haar ex-schoonvader extra geld te lenen om de verbouwing door iemand anders te laten afmaken.

Nu dat niet is gebeurd is de woning in half onttakelde staat voor een te lage prijs verkocht. Dat risico komt voor rekening van de vrouw en haar ex-partner en niet voor de in het waarborgfonds verenigde banken.

Oss, Uden e.o.