Volledig scherm
De Heesterseweg gaat binnenkort op de schop en daarvoor zullen veel van de bomen langs de weg sneuvelen. © Peter van Huijkelom

Reconstructie Heesterseweg gaat gepaard met kap 300 bomen in Geffen

GEFFEN - Van de laanstructuur langs de Heesterseweg in Geffen blijft weinig over; de gemeente stelt dat massale kap onvermijdelijk is. Waar menigeen in Geffen al voor vreesde werd maandagavond bewaarheid. Tijdens de vergadering van de dorpsraad werd bekend dat bijna de helft van de 669 bomen langs de weg moet worden gerooid.

Dat is nodig om een grootschalige reconstructie uit kunnen voeren. Door deze ingreep verdwijnt de laanstructuur voor een belangrijk deel. Er worden nog wel 140 nieuwe bomen langs de weg geplant, maar die hebben niet het formaat van de volwassen eiken die er nu staan.

Bomenverlies
Onder meer de plaatselijke Stamtafel deed in een eerder stadium al een oproep om kritisch te kijken naar het bomenverlies. De uit klinkers bestaande wegverbinding tussen Geffen en Oss is echter in een zeer slechte staat. In de nieuwe situatie wordt uitgegaan van asfalt, niet alleen vanwege de duurzaamheid maar ook vanuit de visie dat wegen buiten de bebouwde kom per definitie geasfalteerd zijn. Tijdens de uitleg werd maandagavond duidelijk dat er geprobeerd wordt om het beeld daar waar mogelijk, in stand te houden. Aan de noordkant komt er, mede dank zij de herbeplanting, op den duur toch een lintstructuur.

Infoavond
Op dinsdag 7 juni is er tussen 19.00 uur en 21.30 uur een informatieavond in de Koppeling in Geffen waar de dorpsraad ook een post inricht om meningen te peilen.

Lees een uitgebreid verhaal over de 'onvermijdelijke' bomenkap in Geffen in het Brabants Dagblad, regio Oss, van dinsdag.

Oss, Uden e.o.