Reizigers uit Oss twee keer getroffen door aardbeving: 'Hart klopt nog altijd in mijn keel'

VIDEOOSS/LOMBOK - Het zou een droomreis moeten worden. Lombok, Bali, de Gili-eilanden: al het moois dat Indonesië te bieden heeft, zou voorbij komen. Maar de reis van de Osse vrienden Paul van den Berg (27) en Erik van Zandvoort (26) heeft na twee aardbevingen meer weg van een nachtmerrie. ,,Ik voel mijn hart nog altijd kloppen in mijn keel."

Niet één-, maar tweemaal werd hun vakantie nu al onderbroken door het natuurgeweld. Vorige week was het duo op Lombok toen een aardbeving met een kracht van 6.4 op de schaal van Richter hen wakker schudde. ,,Tien seconden lang trilde ons huisje. Bizar", vertelt Paul. Momenteel zit het duo een eiland verderop, op Bali. Maar de nieuwe aardbeving op Lombok zorgde zondag ook daar voor grote paniek.

Ditmaal had de beving een kracht van 7 op de schaal van Richter. ,,Het is erg onrustig", omschrijft Paul de paniekerige situatie in de straten op Bali. Dat eiland, razend populair onder toeristen, is ook zwaar beschadigd. ,,Je ziet de onrust in de ogen van de bewoners. Zij hebben natuurlijk familieleden in het getroffen gebied."

Volledig scherm
Paul en Erik bij vulkaan Rinjani op Lombok, een dag voor de eerste aardbeving. © Paul van den Berg
Quote

Bij iedere naschok beginnen mensen te rennen.

Paul van den Berg, Reiziger op Bali

Op het moment van de eerste schokken waren de vrienden van elkaar gescheiden. Terwijl Erik naar de supermarkt was, zat Paul op de hotelkamer. ,,Direct toen de kamer begon te schudden heb ik de deur opengegooid en ben ik naar buiten gerend." Daar heerste chaos. ,,Iedereen stond op straat. Bij elke naschok beginnen mensen te rennen."

Bekenden

De twee vrienden troffen elkaar uiteindelijk - na momenten van ongerustheid - midden op straat en kwamen daarna bij in een restaurantje. ,,Meteen hebben we het thuisfront alles laten weten. Op dit moment zit mijn hart echter nog steeds in mijn keel", zegt hij. ,,Bizar dit. Het doet veel met me. Ook omdat ik zelf inmiddels veel bekenden heb op Lombok."

Wethouder Eindhoven

Ook de Eindhovense locoburgemeester en wethouder Marcel Oosterveer is één van de Brabantse reizigers die getroffen zijn door de tweede zware aardbeving in Indonesië binnen een week. De VVD-politicus zit momenteel op Bali. ,,We voelden een zeer heftige aardbeving. De lokale bevolking is zeer angstig."

Volgens Oosterveer voelde de aardbeving van zondag zwaarder dan die van vorige week. ,,Wij voelden een zeer heftige aardbeving, gevolgd door enkele naschokken. Een zware en een paar wat minder zware." Hij zegt: ,,Gelukkig maakt de glimlach van de Indonesiër heel veel goed."

,,Met name de lokale bevolking is zeer angstig. Bij elke naschok vluchten ze naar buiten." Hij vertelt: ,,De meeste Nederlanders hier zijn rustig, nieuwsgierig en sommigen wat angstig." Ruim twee uur na de beving 'gaat alles hier weer als voorheen'.

De beving zondag vond plaats bij de noordkant van Lombok, op een diepte van vijftien kilometer. De Indonesische autoriteiten hebben daarna een tsunamiwaarschuwing uitgegeven. Mensen wordt afgeraden op het strand te blijven.

Volledig scherm
Op 29 juli werd Lombok ook al geraakt door een aardbeving. © Epa