Volledig scherm
PREMIUM
Mevrouw Van Dijk-van Well, vijftig jaar secretaris van de Elisabethvereniging voor arme kraamvrouwen (1936). © Stadsarchief Oss

Rijke dames op de sociale toer

Stille GetuigenOSS - In de rubriek Stille getuigen koppelt historicus John van Zuijlen actuele zaken uit de regio aan nieuws uit vroeger tijden. Vandaag: Powervrouwen.

Een nieuwe generatie ondernemers dient zich aan bij het Osse transportbedrijf Vice Versa. Twee zonen en een dochter van oprichter Tonnie van den Boogaard komen in de zaak. Dat kwam in de krant. Dochter Mireille (24) blijkt een jonge vrouw te zijn 'die haar mannetje staat'. Kan deze uitdrukking nog wel? De man als maatstaf voor presteren is van ver voor de tweede feministische golf. Volgens sommigen geldt dat ook voor een bestuurscollege dat uit louter mannen bestaat. Bij de presentatie van het nieuwe college van B. en W. van Oss werd de afwezigheid van vrouwelijke wethouders betreurd. Daar hadden die kerels dan toch wat aan kunnen doen, zou je denken. Maar gelukkig, zei Frank den Brok, is er nog de burgemeester Wobine Buijs: een 'powervrouw'. Een vrouw die eer moet redden? Lastige materie klaarblijkelijk. Dan maar even naar wat 'powervrouwen' van weleer.