Volledig scherm
Protest tegen de voorgenomen vestiging van een grote mestverwerker aan de Osse haven. © Peter van Erp / BD

RIVM kan geen zekerheid geven over risico mestfabriek Oss

OSS - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kan de zorgen rond de komst van een grote mestverwerkingsinstallatie aan de Waalkade in Oss niet wegnemen. Het instituut heeft zich samen met de Universiteit Wageningen aan een onderzoek gezet op verzoek van gedeputeerde Anne-Marie Spierings.

Spierings wilde met het rapport de vrees voor gezondheidsrisico’s voor de omgeving wegnemen. Donderdag verscheen het rapport van het RIVM en Wageningen UR. Er staat onder meer in te lezen: ‘Omdat onbekend is welke aantallen micro-organismen uiteindelijk de luchtwasser overleven, kan geen oordeel gegeven worden over hoeveel ziekteverwekkende micro-organismen in de buitenlucht terecht komen.’

Ook over de vraag hoe ver de ziektekiemen zich vervolgens verspreiden kunnen de onderzoekers geen zekerheid geven. In Oss is veel onrust over de voorgenomen vestiging van een grote mestverwerkingsinstallatie, met name in de wijken die grenzen aan bedrijventerrein Elzenburg, waar de installatie zou moeten komen.

Lees meer over de mestproblematiek in de regio op bd.nl/mestfabriek.