Volledig scherm
Het gebogen zwaard uit het vorstengraf met situla (grafemmer) waarin het met de overige bijgaven was opgeborgen. Foto Rijksmuseum voor Oudheden Leiden. © Rijksmuseum voor Oudheden, Leiden

Rotondes in Oss als historische etalage

OSS - Oss is trots op zijn verleden. Daar is soms wel eens wat op af te dingen als pleitbezorgers van het behoud van historische panden weer eens een tegenvaller moeten incasseren, maar zo nu en dan wordt in Oss het verleden toch gekoesterd. Zoals op de rotondes waar verwijzingen naar de geschiedenis van Oss op komen.  

Op de rotondes kan het verleden van Oss mooi uitgestald worden, zo is de gedachte. We kennen al de voetballende fraters op de rotonde Koornstraat-Hertogensingel als verwijzing naar hun 99-jarig verblijf in Oss. Elders, op de rotonde Julianasingel-Kantsingel, staat de os uit het Middeleeuwse stadwapen in modern design. 

De nu volgende verwijzing naar het verleden wordt een moderne versie van het beroemde gebogen zwaard uit het vorstengraf, gevonden in 1933. Dat kromme zwaard, zoals sommigen zeggen, komt op de rotonde voor het museum. Maar je kunt niet spreken over een kromzwaard, zoals het Brabants Dagblad enkele keren kopte. De spatie is hier goud waard, want een kromzwaard is niet een 'recht' zwaard dat krom gemaakt is. Een kromzwaard is nooit recht geweest, het is een zwaard met een gekromd lemmet uit Azië. Daar heeft het beroemde voorwerp uit Oss niks mee te maken. 

Meer over het zwaard en de rotondekunst in de rubriek Stille Getuigen, waarin  John van Zuijlen schrijft over de rijke Osse historie. Te lezen in het Brabants Dagblad editie Oss van woensdag 14 maart. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”