Volledig scherm
Het BD publiceerde in juni een bijlage over mensen die overleden aan Q-koorts. © Eric Schreurs/BD

Ruim 15 miljoen euro voor Q-koortsslachtoffers; Q-support blijft bestaan

DEN HAAG - Het nieuwe kabinet stelt 15,5 miljoen euro beschikbaar voor de tegemoetkoming van Q-koortspatiënten en nabestaanden. Het geld is bedoeld als erkenning voor de 'enorme impact' die de Q-koorts op leven van slachtoffers heeft gehad, schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport in een brief aan de Tweede Kamer.

Deze zomer zegde het toenmalige demissionaire al een compensatie toe, maar toen ging het nog om 10 miljoen euro. Daar komt nu dus 5,5 miljoen euro bovenop. Ook wordt er nu expliciet gesproken over een vergoeding voor nabestaanden, dat was deze zomer nog niet het geval. Hoe het geld precies over de slachtoffers wordt verdeeld, wordt in het tweede kwartaal van 2018 bekend, schrijft de minister.

Q-support blijft bestaan

Het nieuwe kabinet trok bovenop de eerder toegezegde 10 miljoen nog eens 9 miljoen uit voor de gevolgen van de Q-koortsuitbraak. De 3,5 miljoen euro die niet naar de tegemoetkoming gaat, is voor Q-support. Deze stichting, die Q-koortspatiënten adviseert en ondersteunt, maar mag nu onder de naam Q-support 2.0 nog drie jaar door. Het is de bedoeling dat Q-support de komende jaren patiënten blijft begeleiden en langzaamaan overdraagt aan gemeenten, die deze taak in de toekomst moeten gaan uitvoeren.

Ten slotte heeft Bruins ook nog nieuws over het screenen van risicogroepen op chronische Q-koorts. Nu worden patiënten met deze variant van Q-koorts vaak nog te laat ontdekt, met ernstige gevolgen. Bij een late diagnose kan chronische Q-koorts dodelijk zijn. Het ministerie heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laten uitzoeken of een screening 'kosteneffectief' kan zijn. En dat blijkt het geval. De bedoeling is dat mensen uit de risicogroep hart- en vaatziekten in gebieden 'met een hoog en gemiddeld aantal Q-koortspatiënten' voortaan gescreend worden. Datzelfde geldt voor mensen met een verzwakt afweersysteem in gebieden met een hoog aantal Q-koortspatiënten. Het RIVM gaat de betrokken beroepsgroepen helpen bij het opzetten van de screening. 

Dodelijkste zoönose ooit

Q-koorts verspreidde zich vanaf 2007 tot 2011 via een geitenboerderij in Herpen door heel het land. De uitbraak in Nederland was wereldwijd de grootste ooit: de chronische variant van de ziekte eiste minimaal 65 dodelijke slachtoffers. Negen andere mensen overleden aan acute Q-koorts, wat het totaal op 74 brengt. Volgens wetenschappers is Q-koorts daarmee in de Nederlandse geschiedenis de zoönose (ziekte overdraagbaar van dier op mens) die met afstand de meeste levens kostte.

Bekijk ook: De Q-koortsdoden: dit zijn de namen, gezichten verhalen.

Bruins sluit zijn brief als volgt af. 'Zoals in eerdere brieven aan uw Kamer is aangegeven, zijn wij ons er van bewust dat Q-koorts grote gevolgen heeft gehad: mensen zijn ernstig ziek geworden, ook zijn er sterfgevallen te betreuren. De impact op de naasten is enorm. Als gebaar ter erkenning van de gevolgen die Q-koortspatiënten en nabestaanden hebben ondervonden, komt het kabinet met een tegemoetkoming en de doorstart van Stichting Q-support. Op deze manier hopen wij te zorgen voor de juiste zorg, ondersteuning, advisering, begeleiding en erkenning van Q-koortspatiënten en nabestaanden.'

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”