Volledig scherm
Protest in de Osse Braakstraat. © Paul Driessen/BD

Rust is teruggekeerd na protesten in Braakstraat Oss

OSS - Het gaat vrij goed met de drie Eritrese mannen die sinds zes weken in een huis aan de Osse Braakstraat wonen. Ze weten weinig van de protesten tegen hun komst en bemoeien zich niet echt met hun buren.

Die stonden half juni op straat om de alleenstaande mannen uit het huis te houden. Hun actie en spandoeken hadden geen zin. De gemeente zette door, de mannen uit Eritrea trokken in de woning en de rust keerde terug.

Beloftes
Ja, er zijn wel wat dingetjes. Onkruid dat welig tiert, lamellen die constant open zijn, geluiden die ‘s nachts klinken en volle containers die niet aan de straat worden gezet. De buren nemen dat vooral de instanties kwalijk, die laten het in hun ogen danig afweten, ondanks mooie beloftes vooraf over begeleiding voor de nieuwe bewoners en hun buren. ,,Ze hebben die vluchtelingen gedropt met het idee: wij zijn er vanaf, zij zoeken het maar uit", zegt buurman Robert Maas.

Minder goed
In de Kuipers Rietbergstraat gaat het minder goed. Ook daar zette de gemeente door na protest maar zijn de nieuwe bewoners zo bang dat ze liever in een veilig huis in een andere stad willen wonen. Er vloog een steen door de ruit toen de drie neven uit Syrië binnen stonden te klussen. De gemeente zet in de Kuipers Rietbergstraat camerabewaking om de statushouders toch een gevoel van veiligheid te geven.

Lees meer over de opvang van vluchtelingen en asielzoekers op bd.nl/vluchteling.

Oss, Uden e.o.