Sandy van Rossum met dochtertje Eva en haar man Maarten.
Volledig scherm
Sandy van Rossum met dochtertje Eva en haar man Maarten. © Van Assendelft Fotografie

Sandy's man (33) heeft vroege dementie: Hij herkent me niet, maar vindt het fijn als ik er ben

OSS - In de Osse woonkamer van Sandy van Rossum hangt een grote trouwfoto aan de muur. Zij in een prachtige witte trouwjurk, haar man trots naast haar. Sandy en Maarten, op de mooiste dag van hun leven. Ze leerden elkaar kennen toen zij 18 was, hij 21. Ze viel op hem omdat hij zo lief was, zo attent, zich over anderen ontfermde. Met hem wilde ze oud worden.

Een gelukkig stel zijn ze al lang niet meer. Maarten (33) kreeg in 2015 de diagnose frontotemporale dementie. Inmiddels kent hij Sandy niet meer, weet hij niet dat hij een dochtertje heeft en woont hij sinds twee jaar in zorgcentrum Maria Oord in Rosmalen. Maarten begrijpt de wereld niet meer. Zijn blik is wezenloos. 

Sandy doet graag haar verhaal. Ze wil dat er meer aandacht komt voor vroege dementie. ,,Ik zorg alleen voor ons dochtertje Eva, werk 28 uur per week als begeleider in de gehandicaptenzorg en ben mantelzorger voor Maarten. Hij herkent me niet, maar vindt het fijn als ik er ben. Het is druk en veel. Maarten gaat snel achteruit. Ik zie zijn blik veranderen. Verdrietiger. Dat is moeilijk.”

Sandy van Rossum doet mee aan het RTL 4 tv-programma Voor ik Het Vergeet van Angela Groothuizen. De uitzending met Sandy en Maarten is te zien op dinsdag 4 april.

Lees in het Brabants Dagblad van donderdag 23 maart een uitgebreid interview met Sandy van Rossum.