Volledig scherm
Le Phong Nguyen uit Oss is 6 jaar en geldt als één van de grootste schaaktalenten van Nederland. © Ruud Rogier

Schaaktalent van 6 uit Oss kraakt graag zijn hersenen

OSS - Le Phong Nguyen is 6 jaar en geldt als één van de grootste schaaktalenten van Nederland. De Osse Schaakvereniging OSV vergelijkt hem al met zijn bekendste oud-lid, meervoudig Nederland kampioen Loek van Wely.

,,Ik was 4 jaar toen ik voor het eerst schaakte”, geeft het schaaktalent verlegen antwoord. Zijn vader, Phap Nguyen, legt de details uit. ,,Hij ging bij een klasgenootje spelen wiens vader schaakte. Toen hij thuiskwam wilde hij meer over schaken weten. Ik zei dat hij daar nog veel te jong voor was, maar hij bleef er over doorzeuren. Toen heb ik een app op de iPad gezet en zo is het begonnen.”

Le Phong is heel serieus met schaken bezig, maar wat hij er leuk aan vindt kan hij niet zeggen. Hoe dan ook kraakt hij graag zijn hersenen. ,,Puzzelen vind ik ook heel leuk.” ,,Op zijn derde maakte hij al puzzels van 300 stukjes”, verduidelijkt zijn vader, die tegelijkertijd ook is begonnen met schaken en zijn zoontje nog nét voor kan blijven.

Op school, in groep 3, gaat alles hem ook makkelijk af. Of hij gewoon heel slim is? Even twijfelt hij. Dan besluit hij zijn bescheidenheid te laten varen, zoals het hoort bij zijn leeftijd. ,,Ja, ik ben wel slim.”

Lees het hele artikel over Le Phong Nguyen in het Brabants Dagblad van vrijdag 3 juni, editie Oss en Uden/Veghel.

Oss, Uden e.o.