Volledig scherm
Op de plek van het ongeval zijn bloemen neergelegd. © Parry Vermeulen

Schaijk rouwt om dood Rik Klerkx: 'Ongelofelijk, zoveel dwarsverbanden'

SCHAIJK/RAVENSTEIN - In Ravenstein en zijn woonplaats Schaijk is met grote verslagenheid gereageerd op de dood van Rik Klerkx (16). De leerling van Het Hooghuis kwam vrijdagmiddag om het leven na een verkeersongeval.

Het ongeluk vond plaats op de allerlaatste schooldag van Het Hooghuis in Ravenstein, voordat de school definitief sluit. De 64-jarige bestuurder van de auto die bij het ongeluk was betrokken, is een medewerker van diezelfde school. Hij is net als de ouders van het slachtoffer al jarenlang actief als vrijwilliger bij voetbalclub DAW in Schaijk. Bij die club speelde Rik in zijn jeugd ook nog een blauwe maandag.

,,Onbeschrijfelijk, zoveel dwarsverbanden”, zegt Henrie Lamers, voorzitter van DAW. Met een delegatie van de club bezocht hij zondagmiddag beide betrokken families. ,,Het verdriet is uiteraard groot. De families leven intens met elkaar mee. Het is voor iedereen een drama.”

Beker

Quote

De betrokkenheid en verbondenheid waren voelbaar

Floor van Amstel

Rik ging vrijdagochtend nog een laatste keer naar school voor de vakantie. Hij mocht een beker komen ophalen die hij had gewonnen met een badmintonwedstrijd. Op de terugweg ging het gruwelijk mis. Bij het oversteken van de Dorpenweg in Ravenstein werd Rik op zijn fiets geschept door een auto. Hij overleed die middag in het ziekenhuis in Nijmegen aan zijn verwondingen. Onderzocht wordt nog hoe het ongeluk kon gebeuren. Op de plek van het ongeluk zijn bloemen neergelegd.

Op Het Hooghuis in Ravenstein werd zaterdagavond stilgestaan bij de dood van de leerling. Klasgenoten van Rik kwamen met medewerkers en oud-medewerkers samen om elkaar te steunen. Vrienden vertoonden een filmpje dat ze speciaal voor de jonge Schaijkenaar hadden gemaakt. ,,De betrokkenheid en verbondenheid waren voelbaar", zegt Floor van Amstel. Zij zette namens Het Hooghuis de bijeenkomst mede op poten. ,,Mensen zochten steun en troost bij elkaar. Het was heel indrukwekkend en bijzonder."

Rik stond te boek als een leergierige jongen. Hij wilde ontwerpend meubelmaker worden. Een paar weken geleden behaalde hij op Het Hooghuis nog zijn diploma.

De laatste jaren was Rik actief bij badmintonvereniging De Klapper in Schaijk. Het bestuur van de club beraadt zich nog op de beste manier om bij zijn overlijden stil te staan. Mogelijk gebeurt dat aan het begin van het nieuwe seizoen.

Oss, Uden e.o.