Volledig scherm
© Thinkstock

Schuldhulpverlening dreigt voor Osse vrouw na huis- en hypotheekdebacle

DEN HAAG/OSS – Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen weigert een hypotheekschuld van een 26-jarige inwoonster van Oss voor haar rekening te nemen, omdat zij en haar ex de verbouwing van hun woning niet hebben afgerond.

De 26-jarige Osse hikt nu tegen een restschuld van 31.000 euro aan en dreigt voor drie jaar in de schuldhulpverlening terecht te komen als de Raad van State niet te hulp schiet. Toen zij en haar ex in 2011 de woning in de Verzetsheldenbuurt kochten, leek alles nog rozengeur en maneschijn. Haar schoonvader zou de woning verbouwen. De relatie liep evenwel scheef en schoonpa weigerde nog een vinger uit te steken.

Onder de marktprijs
Uiteindelijk werd de woning, in onttakelde staat, zwaar onder de marktprijs onderhands verkocht. Normaal neemt het Waarborgfonds in dit soort gevallen de restschuld over. Maar alleen als de eigenaren alles in het werk hebben gesteld om executieverkoop te voorkomen en onder omstandigheden een zo hoog mogelijke verkoopprijs hebben bedongen.

Te weinig
In dit geval vindt het Waarborgfonds dat de Osse en haar ex te weinig hebben gedaan om het huis in een goede bewoonbare staat te brengen. “In dat jaar probeerde mijn ex de woning over te nemen maar dat lukte niet”, zei de Osse vrouw. De raadsman van de Osse benadrukte dat zij en haar ex wel alles hebben gedaan om de woning voor een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. In ieder geval was er geen executieverkoop. Maar niemand betaalt de hoofdprijs voor een woning als de keuken in de kamer staat en de kozijnen in de gang. De uitspraak binnen enkele weken.

Oss, Uden e.o.