Volledig scherm
Lijsttrekkers Marie-Therese Janssen (SP) en Frank den Brok (VDG) namen het voor de verkiezingen tegen elkaar op. © BD / Peter van Huijkelom

SP reageert zwaar teleurgesteld op initiatief van VDG in Oss

OSS - De SP in Oss weigert de handdoek in de ring te gooien nu VDG in het openbaar werk maakt van een coalitie zonder de socialisten.

,,Er is nog steeds hoop. De informateur gaat kijken welke andere combinaties er mogelijk zijn, wie er aan kan sluiten bij de SP", zegt SP-lijsttrekker Marie-Therese Janssen. Informateur Ruers spreekt vanaf woensdag weer met alle partijen. ,,Om persoonlijke redenen kon hij niet eerder."

Janssen is zwaar teleurgesteld door de actie van VDG, die pleit voor doorzetting van de huidige coalitie met VVD, CDA en een extra partij erbij. De lokalo's pleiten voor een meerderheid die minstens 20 zetels heeft. De vierde partij kan daardoor Beter Oss, GroenLinks of D66 zijn. 

Geen recht doen

,,Wij zijn heel teleurgesteld over deze opstelling van VDG", zegt Janssen. Zij vindt dat het plan van de lokale partij geen recht doet aan de verkiezingsuitslag. ,,VDG verloor een zetel, wij wonnen er twee en zijn de grootste. Wij wilden een coalitie van de twee grootste partijen. Zij sterk in de dorpen, wij in de stad. Links en rechts samen. Het leek ons logisch, maar zij wilden drie partijen. Met VVD of CDA erbij. Maar dan ga je door op de oude voet." 

Waterige tomatensoep

GroenLinks als derde partij was voor SP uiteindelijk wel een optie geweest, zegt Janssen. ,,Dan kom je meer in het midden uit. Kijk, wij willen echt wel veel water bij de tomatensoep doen, maar dan moet het wel tomatensoep blijven. Dat lukt niet met VDG en we moeten onszelf niet verloochenen. Vanaf woensdag kijkt de informateur welke mogelijkheden er zijn." 

Janssen is niet bang dat de geduldig opererende informateur achter de schermen wordt ingehaald door VDG.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement