Volledig scherm
Pieter van der Meer (rechts) en Frans van der Doelen, van dorsclub De Stofvreters, overleggen tijdens het zaaien van de spelt. © Maarten van den Hurk

Spelt komt sterk op in Maashorst (+video)

OSS - Spelt komt op als streekproduct. De oogst van het oergraan in en rond Oss is in drie jaar gegroeid van 4 naar 19 ton. Voor volgend jaar wordt gemikt op 65 ton.

Het zaaien voor deze oogst van 2015 is vrijdag gestart. Leden van dorsclub De Stofvreters zaaiden en egden enkele akkers in Oss. Er wordt dit nieuwe seizoen ook in Heesch, Nistelrode en Zeeland geteeld.

Tot nu toe werd het oergraan in Oss vooral gepromoot onder de vlag van Landerij VanTosse. Telers willen de vleugels nu uitslaan en van spelt een echt Maashorstproduct maken, dat in een grotere regio gemaakt, verwerkt en verkocht wordt.

Bakkers in Oss, Heesch en Nistelrode bakken al enkele jaren broden van lokaal geteelde spelt. Deze verkopen goed. "Het is de bedoeling dat nu meer bakkers in de regio gaan meedoen”, zegt Henk Smouter, coördinator van het project.

Zondag is er bij de Kilsdonkse molen in Dinther, één van de twee molens in de regio die spelt verwerken, een oogstfeest met onder andere aandacht voor spelt.

Volledig scherm
Frans van der Doelen controleert het zaaigoed in de oude kunstmeststrooier, waarmee hij de spelt op de akker gaat brengen. © Maarten van den Hurk