Volledig scherm
Corina Kersten doet zaterdag mee aan de Zwem voor MIJ sponsor zwemtocht linksachter: Marlies Kersten en rechtsachter: Truus van der Meijden foto: Peter van Huijkelom © BD

'Sporten trok mij erdoorheen'

OSS/LITH - In de Lithse Ham wordt zaterdag 16 september aansluitend aan de 23ste MaasRace het nieuwe zwemevenement Zwem voor MIJ gehouden. Een sponsorzwemtocht om geld in te zamelen voor KWF kankerbestrijding. Corina Kersten (50) uit Oss doet mee. Kanker, die rotziekte, trof haar tot twee keer toe. 

Kersten: ,,Ik vind zwemmen vreselijk, ben veel meer een hardloper. Ik kan niet eens de borstcrawl. Maar het doel is gewoon zo belangrijk. Dus ik moet me maar over mijn weerstand heen zetten." De sponsortocht wordt deze zomer op zes plekken in Nederland gehouden, die in de Lithse Ham is de laatste in de rij. Deelnemers laten zich sponsoren en zwemmen een afstand van twee kilometer. De Osse zwem- en waterpolovereniging Arethusa koppelde Zwem voor MIJ aan de 23ste editie van de 'Golfbad Osse Maasrace'. 

Dat Corina besloot mee te doen, is niet zomaar.  Kanker, die vreselijke ziekte, trof haar tot twee keer toe. Haar moeder overleed eraan en ook een goede vriendin en een nichtje overleefden de ziekte niet. Sporten trekt haar door de moeilijke tijden heen. ,,Dat heb ik gewoon nodig om me goed te voelen. Ik loop twee keer per week hard, ga vaak wandelen met mijn hond. Ik ga er alles aan doen om veel geld binnen te halen. Al geven driehonderd mensen één euro, dan ben ik al heel blij. Het is gewoon zó nodig. En ik kan het weten."

Tijdens de Maasrace zal lange-afstandzwemmer Milko van Gool uit Lith voor Zwem voor MIJ een 6-uurs zwemmarathon houden. Hij start om 11.00 uur, tegelijk met de eerste wedstrijd van de dag. Waar andere zwemmers afstanden van 250 meter tot 5.000 meter afleggen, zwemt Milko continu door. Hij verwacht tussen de 20 en 25 kilometer te zwemmen.