Volledig scherm

Statushouders in Oss klaargestoomd voor de bouw

OSS - Bij Bouwmensen in Oss worden momenteel 27 vluchtelingen met een verblijfsvergunning voorbereid op een carrière als bouwvakker, schilder of installateur. De 'Kweekvijver' moet de deelnemers uit de bijstand begeleiden naar banen waar momenteel een schreeuwend tekort ontstaat. 

Aan het project nemen Oss, Uden, Landerd, Meierijstad en de vijf gemeenten in het Land van Cuijk deel, net als ROC De leijgraaf en drie vakopleidingsbedrijven. Nick Wiendels is projectleider bij Bouwmensen in Oss, een van de vakopleiders. ,,Een paar deelnemers zijn al doorgestroomd naar regulier werk. Die lieten ons versteld staan van hun vakbekwaamheid als betonvlechter, voorwerker en lasser. Anderen waren in hun geboorteland kapper of docent en willen zich hier laten omscholen."

Het schort de deelnemers geen van allen aan motivatie, weet Wiendels inmiddels. ,,De wil om te slagen is groter dan bij de meeste reguliere leerlingen. Het belangrijkste obstakel is de taal. Als deze mensen straks echt aan de slag zijn, moeten ze binnen drie maanden hun VCA (veiligheidscertificaat) halen. We proberen ze naast de vaktermen ook de woorden die uit het algemeen examen bij te brengen."

Na de zomer wordt een tweede groep statushouders gescreend voor het project Kweekvijver. Ook autochtone Nederlanders met een uitkering kunnen deelnemen. Bij hen vervalt de extra taalles. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement