Volledig scherm
Muzikale hulde van muziekvereniging Excelsior bij de Marechausseekazerne in Oss na de geboorte van prinses Beatrix. Foto: Leo van den Bergh © Stadsarchief Oss

Stille Getuigen: Beatrix was de redding van de monarchie

OSS - Prinses Beatrix viert haar tachtigste verjaardag. Geen grote festiviteiten maar na veertig achtereenvolgende Koninginnedagen (1980-2013), is dat voor de koningin-in-ruste misschien wel gepast. Tachtig jaar geleden, bij haar geboorte, was dat wel anders. Toen stond het hele land op z'n kop. 

Eindelijk was er een troonopvolger. De monarchie was gered, heette het. Vice-voorzitter J.C. Willemsen van het Osse Oranjecomité schreef in januari 1938: 'Aan de Oranjestam is slechts één enkele twijg ontsproten' en nu waren er alleen nog twee vrouwen: koningin Wilhelmina en de vrijgezelle prinses Juliana, die maar niet 'aan de man kwam'. Pessimisten vreesden voor het voortbestaan van het koningshuis.

Toch was er sedert september 1936 weer hoop toen, na een wanhopige zoektocht van zeven jaar naar een geschikte verloofde, de inmiddels 27-jarige prinses haar verloving aankondigde met de Duitser Bernhard zur Lippe-Biesterfeld. Zij trouwde met hem in januari 1937 en was binnen de kortste keren zwanger. In januari 1938 zou de prinses uitgeteld zijn. 

In Oss waren verschillende draaiboeken opgesteld waarin niets aan het toeval overgelaten werd. Wat te doen als de geboorte 's morgens, of 's avonds zou plaatsvinden, op een doordeweekse dag of in het weekend? Dat laatste kon lastig zijn want op zondag kon er niet gefeest worden. Gelukkig werd Beatrix geboren op maandag. Die dag werden in Oss twee Oranjebaby's geboren, ook nog in dezelfde straat. Eén ging Bernhard heten, de ander Beatrix. 

Historicus John van Zuijlen kijkt nog eens terug op de Oranjefeesten van 1938 in het Brabants Dagblad, editie Oss en omgeving.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement