Volledig scherm
Verkiezingsposters in Oss 1970. © Paul van der Werff

Stille Getuigen: Door aanplakverbod geen affiches in verkiezingstijd

OSS - Het plakken van verkiezingsposters in Oss is tegenwoordig een gezellig gebeuren. Niet meer allemaal de borden langs om wat propagandaruimte te veroveren, maar leuk een middagje naar de Ir. Diddewerf om daar de veertig borden te beplakken met door de gemeente ter beschikking gestelde behanglijm. 

Dat leverde een gezellig plaatje op in de krant van afgelopen zaterdag. Waarschijnlijk het eerste en laatste gemoedelijk moment van de campagne voor de gemeenteraad. De komende weken zal het wel hart tegen hart gaan.
Met de verkiezingsposters ging het ooit wel eens anders. Al meteen na de invoering van het algemeen kiesrecht (1919) maakte de burgemeester van Oss, als er verkiezingen in aantocht waren, per advertentie in de krant bekend, dat er 'aanplakverbod' van kracht was in de stad. Het was ook niet toegestaan om met witkalk, leuzen op schuttingen aan te brengen. De politie kreeg opdracht streng op te treden en te bekeuren. 

Strenge regels

In 1933 kwamen er ook strenge regels tegen reclamewagens, - borden en -zuilen. Uit angst voor de SDAP en de NSB was het in 1937 in Oss zelfs verboden om politieke affiches voor de raam te hangen. Vier Ossenaren gingen op de bon en moesten voor de kantonrechter verschijnen. Ze werden uiteindelijk vrijgesproken maar pas twee weken na de verkiezingen.
Historicus John van Zuijlen bekeek de regeltjes voor het campagnevoeren in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog voor de rubriek Stille Getuigen in het Brabants Dagblad, editie Oss en omgeving.

Volledig scherm
Advertentie voor aanplakverbod in verkiezingstijd (1933) © JohnvanZuijlen
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”