Volledig scherm
De katholieke dissidenten Smulders, Marijnissen en Kemps (1939) © JohnvanZuijlen

Stille Getuigen: Katholieke raadsleden met eigen lijst in Oss uit de partij gezet

OSS - Met de verkiezingen voor de gemeenteraad in aantocht, groeit de vrees dat het lokaal bestuur gaat lijden onder versplintering in de raad. Te veel kleine partijtjes met één of misschien twee zetels verkleinen de slagkracht, bemoeilijken de collegevorming en leiden gemakkelijk tot gekrakeel. Slecht voor de eensgezindheid. 

De Osse raad heeft een paar grote en stabiele partijen (ook veel 'kleintjes') zodat na de verkiezingen de collegeonderhandelingen weliswaar aan van alles kunnen lijden, maar niet kunnen versplinteren.

In de decennia vóór de Tweede Wereldoorlog waren er in Oss veelal vier partijen die aan de verkiezingen deel namen. De Rooms Katholieke Staatspartij was de grootste. Er waren vijftien zetels te verdelen. De katholieken telden nogal wat dissidenten en individualisten in hun gelederen. Dat leidde tot afsplitsingen en eigen campagnes. In 1939 gingen maar liefst zes katholieken met een eigen lijst de verkiezingen in. Drie van hem, Marijnissen, Kemps en Smulders, werden uit de lokale RKSP gezet, maar het kwaad was al geschied. De RKSP hield na deze verkiezingen nog maar zes zetels over. In 1931 waren het er nog twaalf. Voorzitter Pulles vond deze 'egoïsten' daarom 'verknoeiers van katholieke stemmen'. 

Historicus John van Zuijlen bekeek de vooroorlogse verkiezingen in Oss voor de rubriek Stille Getuigen in het Brabants Dagblad, editie Oss en omgeving.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement