Volledig scherm
Het grote gezin van Toon van den Berg en Tonia van Erp uit Vinkel (11 kinderen): katholiek ideaalbeeld dat niet mocht worden verstoord. © Heemkundewerkgroep Nuwelant

Stille Getuigen: Krant als opninievormer

OSS - Het landelijk raadgevend referendum is van de baan. Maar op gemeentelijk niveau is er nog van alles mogelijk. Als de gekozen vertegenwoordigers er in de gemeenteraad niet uitkomen, kan het eigen volk nog altijd even geraadpleegd worden voor een verlossend woord. De krant kan daarbij als bron van informatie een belangrijke rol spelen. Dat lag ooit anders. 

De krant die in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog in Oss en omgeving verscheen, was niet zo ruimdenkend dat er verschillend meningen in werden gepubliceerd. De Stad Oss was een krant met een uitgesproken mening. Zeer katholiek, vaak zelfs conservatief. Als er in de jaren dertig referenda gehouden waren in Oss, zou het dansen als 'groot zedelijk kwaad' zijn afgeschaft, zou de bioscoop gemeden moeten worden, was veel 'frivole lectuur' in de ban gedaan zijn en zouden de katholieke drankbestrijders Oss hebben drooggelegd. De krant droeg dit alles met verve uit; op zo'n krant kon katholiek Oss bouwen. 

Fel werd ook stelling genomen tegen het neomalthusianisme dat geboortebeperking propageerde en periodieke onthouding. Volgens de krant stond dat gelijk aan zedeloosheid en ontucht. De gemeenteraad van Oss besloot op 27 februari 1939 de verspreiding van informatiemateriaal hierover te verbieden. Twee socialistische raadsleden waren tegen deze beperking van de vrije meningsuiting.

Historicus John van Zuijlen beschrijft hoe de krant daar mee omging in de rubriek Stille Getuigen in het Brabants Dagblad, editie Oss en omgeving. Krant als spreekbuis en opiniemaker

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”