Volledig scherm
De omstreden mast met radioantennes in de Tulpstraat. © Peter van Erp/BD

Strijd om zendmast in Osse achtertuin laait weer op: 'De buurman wil de baas over mij spelen'

OSS - ,,We zijn in feite terug bij af." De rechter die zich dinsdag over de zaak tegen een zendmast in de Osse Tulpstraat boog constateerde bij aanvang dat er in drie jaar tijd geen enkele vordering was gemaakt in het geschil. Enkele buren willen nog steeds van de mast af, zendamateur Tony Ruijs strijdt voor handhaving. 

Een minnelijk akkoord tussen de partijen zit er niet in, ontdekte de bestuursrechter al snel. De klagende buren waren niet aanwezig bij de zitting en Ruijs liet weten geen heil te zien in vredesbesprekingen. ,,Ik woon naast een buurman die de baas over mij wil spelen. Van die man heb ik in 1998 als afscheid genomen." 

Ruijs kreeg in 2014 van de gemeente Oss en vergunning voor het plaatsen van een nieuwe zendmast in zijn achtertuin. Zeer tegen de zin van de buren. Die spreken over een 'lanceerinstallatie'. De Raad van State stelde vorig jaar vast dat het aannemelijk is dat de mast 'een niet-onaanzienlijke inbreuk maakt op het woon- en leefklimaat' van de buren. De gemeente kreeg de opdracht om een nieuw besluit te nemen, waarbij de belangen van de verschillende partijen nadrukkelijk werden gewogen.

De gemeente wikte en woog en kwam daarna tot dezelfde conclusie als in 2014: Ruijs mag zijn mast gewoon laten staan. Reden voor de buren om opnieuw naar de rechter te stappen. 

Uitspraak volgt binnen zes weken. 

Oss, Uden e.o.