Volledig scherm
Drie Syrische vluchtelingen helpen als vrijwilliger op de kermis in Oss. © Peter van Huijkelom

Syrische vluchtelingen helpen Rode Kruis op Osse kermis

OSS - Bij de eerste hulp op de Osse kermis stonden deze week drie bijzondere vrijwilligers paraat. De Syrische vluchtelingen Husam, Miro en Ahmed hielpen mee. Het was hun eerste praktijkklus: vorige maand deden ze EHBO-examen bij het Rode Kruis.

De mannen zijn erg dankbaar. Vanaf het oversteken van de Syrische grens tot hun aankomst in Oss troffen ze overal vriendelijkheid van hulpverleners. Dat raakte hen zo dat ze graag iets wilden terugdoen. „Er is maar weinig dat we kunnen doen, maar wát er is, dat doen we”, vertelt Husam, die vijf jaar geleden naar Nederland kwam en inmiddels een status heeft. Miro en Ahmed wonen sinds maart in de Osse noodopvang.

Meedoen aan maatschappij
Op hun tocht van Syrië naar Nederland zagen de mannen op veel plaatsen hulpverleners van het Rode Kruis. ,,We vinden het heel fijn dat we nu iets voor hen kunnen betekenen. En niet alleen voor hen, ook voor de Nederlandse mensen. We worden hier zo goed opgevangen, krijgen een uitkering, onderdak, onderwijs. Maar we komen hier niet alleen om van alles te krijgen. We willen meedoen en bijdragen aan de maatschappij. Dat willen we laten zien. Doordat we ons nu nuttig kunnen maken, voelen we ons steeds meer onderdeel van de Nederlandse gemeenschap.”

Lees op donderdag 25 augustus een uitgebreide reportage over Husam, Miro en Ahmed in het Brabants Dagblad, editie Oss en omgeving. Lees het laatste nieuws over de opvang van vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchtelingen.

Oss, Uden e.o.