Volledig scherm
Oss Vanessa (links) en Rian (rechts) kleding vouwend tijdens de laatste kledinguitgifte van Stichting Helpende Handen in 't Hageltje. © BD / Peter van Huijkelom

't Hageltje in Oss gaat plat: nieuw onderkomen kledinguitgifte gezocht

Ma 26 jun: 't Hageltje moet plat en dus betekent dit het einde voor de maandelijkse kledinguitgifte die hier sinds november zat. Een dankbare fysieke plek voor zo'n honderd mensen die weinig tot niets te besteden hebben. Helpende Handen Oss zoekt dringend een nieuw onderkomen. 

Er werd gisteren voor de laatste keer op deze locatie geshopt. In de oude, bloedhete schoolkantine van het pand dat rijp is voor de sloop werden bergen kleding doorgespit. 't Hageltje is een plek voor mensen die de drempel om naar de Kledingbank of de Voedselbank te gaan vaak te hoog vinden, terwijl ze nauwelijks iets te besteden hebben. Helpende Handen Oss werkt dan ook op basis van vertrouwen. 

Schaamte

Een 60-jarige man vertelt over zijn bezoek: ,,Helpende Handen helpt mij nu twee jaar aan kleding. Ik heb wel getwijfeld om hier te komen, schaamte. Toen heb ik mij er overheen gezet en ben ik gegaan." Tevreden met drie nieuwe jassen neemt hij plaats in de 'tuin' waar hij een kop tomatensoep krijgt van de SP.

Zicht op een nieuwe locatie, is er niet. Vannessa Heij, samen met andere initiatiefnemer Rian Brands twee handen op een buik: ,,We gaan door, maar het zou fijn zijn als we een locatie hadden waar we onze kleding kan blijven. In het verleden huurden we busjes en gingen wij bijvoorbeeld één keer per maand naar de Hille. Maar dat kost veel tijd en geld.”

Nieuwe mensen leren kennen

Vrijwilliger én gebruiker van de kledinguitgifte Monique vindt het jammer dat Helpende Handen per 1 augustus vertrekt. ,,Ik woon hier tijdelijk boven, maar moet nu ook weg omdat het pand gesloopt wordt. Ik vond het wel een stap om te zeggen dat ik kleding kon gebruiken. Ik ben ook mee gaan helpen, een manier om nieuwe mensen te leren kennen. Ik heb er nu vriendinnen bij gekregen."

Vragen SP

Eerder klopte Helpende Handen Oss – een online community die nu al bijna vier jaar bestaat – aan bij de gemeente voor hulp. Tevergeefs. Dat de nieuwe landelijke stichting Babyspullen nu wel subsidie krijgt via Oss Innoveert stuit de dames tegen de borst. Naar aanleiding van deze ontwikkeling stelde partij SP op 16 juni vragen aan het Osse college met de hoop helder te krijgen waarom Helpende Handen Oss niet op steun kan rekenen van gemeente en deze nieuwe stichting wel.