Volledig scherm
Rellen bij een protest in Heesch tegen de mogelijke komst van een azc op 18 januari 2016. © Karlijn Houterman/BD

Taakstraf voor Ossenaar (20) om geweld tijdens protest azc Heesch; man mag naar huis

* UPDATE 17.43 uur * HEESCH/DEN BOSCH - De politierechter in Den Bosch heeft de 20-jarige Ossenaar die vorige week in Heesch geweld zou hebben gebruikt tegen leden van de Mobiele Eenheid woensdagmiddag veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur. Ook kreeg hij een celstraf 38 dagen, waarvan 30 voorwaardelijk. Hij zat al 8 dagen in voorarrest en mag dus naar huis.

De officier van justitie eiste eerder woensdagmiddag een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden.

De man zou met hout, aanstekers en zwaar vuurwerk, een Cobra 6, hebben gegooid. Dat gebeurde nadat het protest tegen de komst van een azc naar Heesch uit de hand liep.

Verdediging
De advocaat van de verdachte geeft tijdens de zitting aan dat zijn cliënt handelde uit 'meeloopgedrag'. "Mijn cliënt heeft laag IQ en ADHD", legt hij uit. De verdachte zelf zegt dat hij niet heeft nagedacht. "Ik gooide niet naar de politie om te raken". Ook beweert hij niet met vuurwerk te hebben gegooid, maar volgens de officier is er voldoende bewijs dat de verdachte met hout, vuurwerk en een aansteker heeft gegooid in de richting van de ME. "Zo'n Cobra 6 is vergelijkbaar met een handgranaat. En ik vind het bewezen dat ie zelf heeft gegooid." De politierechter was het daarmee eens.

Snelrecht
De Ossenaar zat nog vast en werd woensdagmiddag in een snelrechtprocedure berecht. Justitie kan daarvoor kiezen als er sprake is van geweld tegen de politie en het onderzoek snel is afgerond.

Twee andere verdachten die vorige week in Heesch werden aangehouden, zijn al in vrijheid gesteld. Zij zijn nog wel verdacht en worden mogelijk later vervolgd.

Het Brabants Dagblad is woensdagmiddag bij de rechtbank in Den Bosch. Verslaggever Rene van der Lee is aanwezig en doet verslag via Twitter.

Tweets over FROM:renevanderlee AND #Heesch AND #BD -RT

Lees meer over de opvang van vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchtelingen

Oss, Uden e.o.