Volledig scherm
Het nieuwe Jan Cunen Museum (geopend 1949). Een actiepunt uit het verkiezingsprogramma van de KVP uit 1946. Foto Stadsarchief Oss © Stadsarchief Oss

Tandarts Vogels wilde ook stemmen trekken


OSS  - Op 21 maart kan de kiezer eindelijk kiezen voor een betere wereld. Hiervoor zijn in Oss negen scenario's opgesteld door evenzoveel politiek partijen. Ondanks de campagnes kan het nog knap lastig zijn te bepalen hoe de ideale samenleving er de komende vier jaar uit moet zien. Maar dat is een terugkerend probleem. In ieder geval, zoals de krant na de oorlog al schreef aan de kiezers: 'U hebt uw lot in eigen handen'.

De eerste raadsverkiezingen na de Tweede Wereldoorlog, in juli 1945, waren in veel opzichten bijzonder. Voor het eerst deden de KVP en de PvdA mee. Van eenheid was bij de katholieken in 1946 in Oss weinig te merken. Er waren drie katholieke lijsten: voor arbeiders (lijst 1), voor middenstanders. vrije beroepen en ambtenaren (lijst 5), en voor boeren (lijst 6). Er waren veel individuele campagnes. Die leverden alleen mooie verkiezingspoëzie op. Zo dichtte tandarts Vogels, laatste kandidaat op lijst 5: 'De tijd is voorbij van bommen en kogels, stemt daarom allen op tandarts Vogels.
Wat wilden de partijen bereiken? De katholieken wilden op de eerste plaats ieders godsdienstige belangen behartigen. Verder wilden ze goed middelbaar- en beroepsonderwijs, meer bomen, en een behoorlijke huisvesting van het museum , De socialisten van de PvdA wilden betere wegen, meer woningen, een gemeentelijk badhuis, en een regionale aanpak van veel problemen zoals de schoolartsendienst en de kleuterverzorging. Ieder partij had met iedereen het beste voor. De kiezer moest alleen nog even kiezen.

Historicus John van Zuijlen bekeek de verkiezingsprogramma's van 1946 in de rubriek Stille Getuigen in het Brabants Dagblad, editie Oss en omgeving.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement