Volledig scherm
Een bloedspoor leidde de politie naar het slachtoffer en verdachte Leentje K. © Marco Fotografie

TBS met dwangverpleging geëist tegen Osse Leentje K. voor poging tot doodslag

DEN BOSCH/OSS - TBS met dwangverpleging, twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf met aftrek van voorarrest, een contactverbod én een straatverbod. Dat eiste officier van justitie Patrick van Hees deze vrijdagmiddag tegen de 56-jarige Leentje K. uit Oss. De vrouw wordt verdacht van poging tot doodslag op een 53-jarige plaatsgenoot.

De Osse politie werd in de nacht van 23 op 24 juli vorig jaar gebeld door de zoon van Leentje die meldde dat zijn moeder hem huilend had gebeld met de mededeling dat ze klappen had gehad ‘van Peter’. De politie trof haar niet thuis aan, bij de woning van Peter stond de deur open maar was ook niemand thuis.

Een bloedspoor door de Vogelwijk leidde naar de Leeuwerikstraat. Daar trof de politie de twee aan: hij hevig bloedend aan een diepe steekwond in zijn oksel, zij helemaal onder het bloed. De 53-jarige Peter verklaarde dat ze ruzie hadden gekregen nadat hij de knipperlichtrelatie na anderhalf jaar had beëindigd. De vrouw ontkent alles bij hoog en laag. ,,Ik heb mijn man gevonden nadat hij was doodgestoken. Dan geloof je toch niet dat ik iemand van het leven ga beroven”, zei ze tot de rechters.

'Samenleving beschermen tegen deze vrouw'

Een onderzoek naar haar geestelijke vermogens door het Pieter Baan Centrum had ze geweigerd. Volgens de officier is zo’n onderzoek niet per se noodzakelijk voor TBS. ,,Uw réchtbank moet vaststellen of sprake is van een ziekelijke stoornis of gebrekkige ontwikkeling. Dat is voldoende”, zei hij. ,,Ik verzoek u met klem de samenleving te beschermen tegen deze vrouw. En bij niet toekennen eis ik een zwaardere gevangenisstraf dan de nu gevraagde twee jaar.”

De advocaat van de vrouw hekelde de verklaring van het slachtoffer. Hij vindt dat zijn cliënt onmiddellijk moet worden vrijgelaten. Ze zit al 349 dagen in voorarrest en zou in ieder geval nog twee weken moeten wachten tot de rechtbank uitspraak doet. De rechtbank gaat dat verzoek bespreken in de raadkamer. Maar die komt pas woensdag bijeen.