Volledig scherm
© ANP

Te weinig banen voor arbeidsgehandicapten Noordoost-Brabant

DEN BOSCH/OSS - Veel te weinig mensen met een arbeidshandicap komen in aanmerking voor een zogenoemde garantiebaan, een van de 125.000 banen voor arbeidsgehandicapten die de komende tien jaar gecreëerd worden.

Dat vinden werkgevers en achttien gemeenten, verenigd in de Arbeidsmarktregio Noordoost Brabant. Zij hebben staatssecretaris Klijnsma daarom een brandbrief gestuurd.

Ze vinden dat het UWV veel te strenge criteria hanteert en pleiten voor een versoepeling hiervan. Met name mensen met psychosociale problemen blijken niet of nauwelijks toegelaten te worden. In de brief wordt de situatie in de gemeente Oss als voorbeeld genoemd. Hier zijn sinds 1 januari twintig mensen aangemeld bij het UWV. Niet één van hen werd geaccepteerd in het zogenoemde doelgroepenregister. Gevolg is dat deze mensen tussen wal en schip dreigen te vallen.

De nieuwe participatiewet ging op 1 januari in. Daarbij werd afgesproken dat overheid en werkgevers tot 2016 125.000 nieuwe banen voor mensen met een arbeidshandicap creëren.